Videó megfigyelő rendszerek a társasházakban

I. rész

Már szinte miden új építésű társasházban találhatunk videós megfigyelő rendszert. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ilyen rendszerek üzemeltetőinek több törvényi előírást is be kell tartaniuk. Sajnos a jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony erre sem maguk a társasházak, sem a társasházat esetlegesen üzemeltető vagy csupán őrző cégek nem fordítanak figyelmet. Most induló mini cikksoroztunk azokat a leggyakrabban előforduló hibákat, hiányosságokat tárgyalja, melyek probléma esetén bírságot, felelősségre vonást, vagy akár súlyosabb akár bírósági pert is eredményezhetnek.

Első igaz történetünket, mint az össze ezt követő természetesen konkrét nevek, helyek meghatározása nélkül tárjuk olvasóink elé.

A helyszín egy budapesti néhány éve épült társasház. A lakóházat felügyelő porta szolgálat több kamerás rendszerrel figyeli meg a bejáratokat és a mélygarázst, valamint őrjárat ellenőrző rendszert alkalmaz az üzemeltető. Egy szép tavaszi péntek éjszaka az őrség éppen két ellenőrző körút között a szolgálati helyiségben figyeli a kamerákat. Ekkor azt látják, hogy az egyik házbeli autó a csukott garázs kapun próbál meg kimenni. Természetesen nem sikerül, de jelentős kár keletkezik mind az autóban, mind a kapuban, ami mozgásképtelenné is válik. Természetesen a két őr azonnal indul az egyébként az épület túloldalán lévő helyszínre. Odaérve az autót üresen találják.

Mi ilyenkor a teendő? Természetesen értesítik a szolgálat vezetőjüket, és a ház közös képviselőjét. Mindketten azt kérik hívják ki a rendőrséget. Mire a rendőrök kiérnek, már az említettek is a helyszínen vannak.  A rendőrök kikérik a kamera felvételeket. (Fontos tudni, hogy ilyenkor természetesen át kell adni ezeket, mint bizonyítékot, de nagyon fontos, hogy ennek tényéről igazolást kérjünk az intézkedést elrendelő hivatalos személytől). Közben a portaszolgálat tagjai előkerítik a gépkocsi tulajdonosát, aki nem érti mi történt. A nyomozás megindul ismeretlen tettes ellen garázdaság vétsége miatt. Másnap a tulajdonos felszólítja az éppen ügyeletes portaszolgálatost, hogy neki is mutassa meg és adja át az ominózus felvételeket. Nagyon fontos! Harmadik személy részére nem kiszolgáltatható az ilyen felvétel, még akkor sem ha ezt a károsult kéri!

Az ügyből végül is nem lett rendőrségi ügy, mert az autó tulajdonosának barátja elismerte a károkozást, és a kárt megtérítette.  A társasház a feljelentést visszavonta, az ajtót kijavították.  Azonban, ha nem az érvényes rendeleteknek megfelelően járnak el a portaszolgálat emberei, bizony a „happy end”-től függetlenül a személyiségi jogok megsértése miatt polgári perrel és komoly bírsággal kellett volna szembe nézniük!

Ezért minden érintett figyelmébe ajánljuk:

A megfigyelés, adatgyűjtés céljából üzemeltetett képfelvevő, -rögzítő berendezésekkel kapcsolatos adatvédelmi biztosi ajánlás

http://abiweb.obh.hu/abi/index.php?menu=aktualis/archivum/ajanlasok&dok=9278

Kötelező társasházi felülvizsgálatok

Milyen kötelező felülvizsgálatokat kell elvégezni egy társasházban és milyen gyakorisággal?
A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol.

Társasházak biztonsága

Társasházak közlekedőinek tűzbiztonsága